Zonneallergie; een allergie voor de zon?

Roodheid, zwelling, bultjes, jeuk; het zijn de kenmerken van zonneallergie.
Je bent heerlijk op vakantie en de geniet van het mooie weer en de zon, maar dan ineens geeft je huid een reactie.
Wat is er aan de hand? Heb je een allergie voor de zon of kan het een andere oorzaak hebben?

Reden nr.1 – Allergie voor de bestanddelen van je zonnebrandcrème

Met een gevoelige huid, doe ik altijd gezellig mee met veel allergieën en reacties op mijn huid. Al op jongere leeftijd kreeg ik dus te maken met zonneallergie, vervelende jeuk en bultjes. ”Ik heb toch goed ingesmeerd?”
Aan de antibiotica en uit de zon blijven, daar zit je dan op vakantie aan de medicijnen en in de schaduw. Leuk? Nee absoluut niet.
Met de opleiding schoonheidsspecialiste leer je veel over het behandelen van klanten, maar ingrediënten kennis blijft voor mijn idee nog te veel achterwegen. Wat mij betreft erg jammer.
Inmiddels ben ik van mijn zonneallergie af; hoe? Door het gebruik van de juiste producten op mijn huid.

Een SPF zonnefactor werkt alleen als je hem royaal op de huid aanbrengt en regelmatig herhaald, dat betekent dat de huid veel in aanraking komt met het product en dus de ingrediënten. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in de zonneproducten?
Er zitten veel bestanddelen in waar je huid ook een reactie op kan geven, zoals o.a. de parfum.
Je zou het dus zeker eens kunnen proberen met een goede SPF als van de merken: hannah en Germaine de Capuccini.
Zelf kwam ik er achter toen ik deze producten mee had op vakantie en geen last kreeg van zonneallergie. Totdat mijn producten op waren. “Ja, ik had toch iets meer mee moeten nemen” en ik in de lokale winkel een zonneproduct moest kopen en er de volgende dag weer blaasjes en jeuk ontstonden. Na een paar jaar was het voor mij duidelijk; geen zonneallergie, maar een allergie voor het zonneproduct.

Echte zonneallergie

Is dat het niet? Dan is het flink balen maar is de kans dat je echt last hebt van zonneallergie officieel Polymorfe lichteruptie (PMLE). Je huid is dan overgevoelige voor het zonlicht en geeft na 1 a 2 dagen een reactie van bultjes, roodheden en jeuk. De reactie is dus vaak hetzelfde alleen is de kans groot dat een allergie voor het product eerder ontstaat.

Vitamine D – Hoelang onbeschermd in de zon?

Vitamine D hebben we nodig om gezond te blijven, een goede weerstand te behouden en sterkt onze botten aan.
Hierbij hou ik het advies van de Kanker Stichting aan en dat betekent dat iedere dag 30 minuten met handen en het gezicht onbeschermd in de zon voldoende is voor de aanmaak van Vitamine D.
Daarna dus goed beschermen in de zon met een passende SPF.

Welke UV straling kennen we eigenlijk op de huid en wat betekent het?

De UV straling die de huid bereikt is opgedeeld in 2 stralingen namelijk:
UV-A: Dit is de veroorzaker van de veroudering op de huid, deze bescherming zit gek genoeg niet in iedere zonneproduct, let er daarom dat je een zonneproduct hebt waar het logo met UV-A ook opstaat, dat kost je op langer termijn minder moeite de huid mooi stralend en jong te houden.
UV-B: Dit wordt op de verpakking aangegeven als de SPF (30, 50 enz.) en beschermd je huid tegen verbranding en huidkanker.
Welke factor je nodig hebt is afhankelijk van het huidtype, in het instituut hebben we de mexameter die ons precies aan kan geven welke gevoeligheid de huid heeft en welke factor daar bij past. Natuurlijk is iedereen welkom om deze meting te laten uitvoeren bij BROWNEYES.

Houdbaarheid

Als een factor regelmatig warm is geworden of geopend is, dan is de aangegeven factor op de verpakking niet relevant meer, daarom zou ik er voor kiezen om in het voorjaar een nieuwe SPF aan te schaffen, zodat je de hele zomerperiode gebruikt kunt maken van dit product met een passende bescherming.
Denk bij het aanschaffen ook even na bij de producten in ‘die leuke rekken buiten’ bij de winkels staan.
Die wellicht jaar in, jaar uit weer in de zon staan of in de warme winkel.
Bij BROWNEYES houden we de voorraad overzichtelijk en wordt deze op tijd vervangen en gecontroleerd waardoor een SPF factor optimaal is.

Tot slot: Nonostructuren, voor degene die wat meer wil weten..

Dat is een interessant onderdeel waar je eens naar zou moeten kijken, Radar heeft er in 2009 al een mooie uitzending over gemaakt:  Uitzending Radar.

Toen werd er aangegeven dat nanodeeltjes over een aantal jaar vermeldt zouden worden op de cosmetica verpakking, maar ook volgens de laatste onderzoeken, blijkt dit nog een groot geheim voor ons als consument. Lees hoe het er nu voor staat: Nanodeeltjes onderzoek december 2016.

Nanostructuren zien we dus overal in terug maar is nog erg onbekend, wat doet het in ons lichaam?
SPF zonnecrème willen we echter OP de huid laten liggen waardoor ze beschermlaagje vormen tegen de schadelijke UV straling, maar de kleine nanodeeltjes kunnen wellicht de huid in zonder dat de werking precies bekent is.
Onze merken bevatten GEEN nanostructuren in hun SPF zonnefactoren.
Er is dus absoluut een groot verschil tussen SPF producten en niet alleen de aangegeven factor, maar er is van belang er komt meer bij kijken om een goede keuze te maken.

Zelf mocht ik een aantal jaar geleden een kijkje nemen in de fabriek van Germaine de Capuccini in Alcoy Spanje, waar met veel zorg gewerkt wordt aan het selecteren van de juiste ingrediënten. (zie foto).
Daar zijn de mensen zelf proefpersoon en willen daaraan vrijwillig meewerken, waardoor er geen dieren aan te pas komen.
Tja, ik heb een hart voor onze merken en de mensen die elke keer weer mooie producten vernieuwen met respect voor de huid en het lichaam.

Het blijft lastig, maar hoe meer je weet over de ingrediënten en producten, hoe meer ik waardeer dat ik als schoonheidsspecialiste en huidcoach mensen mag adviseren en een ‘eye opener’ kan geven over de dichte deuren van de cosmetica branche.

Groetjes,

Jolanda Dekker
Eigenaresse BROWNEYES

  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *